PROIECTELE NOASTRE

ff2b637b-d7dc-476a-9c3d-c33a327e6999202f4029-54df-49d4-9efe-458afbbb1b42

Asociatia noastra si-a inceput activitatea in aprilie 2018, dar cu entuziasmul  si energia specifica femeilor care au o misiune, ne-am implicat deja in multe proiecte in care sarcinile sunt impartite intre membre, dar in acelasi timp evaluate si discutate de intreaga asociatie.

 

1-Stii cum lucreaza Consilierul tau?
Impreuna cu partenerii nostrii de la ProDemocratia Club Brasov si Platforma Civica Ro100 Brasov1, am derulat acest proiect de educatie si informare publica in municipiul Sacele. Am interviat 7 consilieri locali in legatura cu problemele cele mai importante ale comunitatii.  Participarea reprezentantilor Consiliului Local la dezbaterea publica cu cetatenii,  a pus bazele unui dialog benefic pentru comunitate  si a unei posibile colaborari  intre cetatenii saceleni si Administratia Locala.

999B0A46-A8AA-4099-B7F7-AB1B2990C49D

2-Casa traditionala saceleana. Prin acest proiect cultural ne implicam in salvarea, conservarea si restaurarea arhitecturii traditionale a  Sacelelui. Dorim sa pastram in buna conditie, pentru generatiile viitoare,  marturiile istoriei culturale locale, casele, troitele si portile lasate de stramosii mocani si ceangai. Am format o echipa de arhitecti romani si straini care lucreaza la o strategie de implementare a acestui proiect de interest istoric si cultural.

970C2B19-CB5C-4D6C-95CF-569E091CC008.jpeg

3- Documentarul  Romania’s  Women of Change. Proiectul nostru de suflet si cel mai provocator ca si organizare, amploare si buget, este realizarea unui film documentar despre femeile Romaniei , adevarate eroine ale implicarii civice, femei care isi dedica  o mare parte din viata in corectarea nedreptatilor sociale si a schimbarilor pozitive si necesare din comunitatile romanesti. Dorim ca prin acest documentar sa evidentiem valorile feminine ale Romaniei si sa promovam importanta rolului femeii in progresul societatii romanesti.

In vara anului 2018 am inceput  filmarea primelor interviuri cu Oana Preda, directorul  asociatiei CeRe (Centrul pentru Resurse si Informare a Cetatenilor) din Bucuresti, cu Cristina Vanea organizatoarea Grupului de Cetateni din cartierul Floreasca, Bucuresti, Ruxandra Oprica organizator comunitar in Sacele, Brasov, cu  Mihaela Carstea si Andreea Socaciu activiste cu vechime de la ProDemocratia, organizatie cu prestigiu in lupta pentru recunoasterea drepturilor cetatenesti din Romania.  Intentionam sa includem in acest documentar si alte femei, cu experiente civice in zonele rurale  greu incercate de saracie si  lipsite de oportunitati economice, deasemenea femei implicate in  cauze sociale, femei valoroase care militeaza zi de zi impotriva violentei domestice, o mare problema  a Romaniei,  precum si acele femei dedicate care ajuta oamenii strazii si cei stigmatizati de societate din cauza adictiilor si orientarii sexuale.

Pentru realizarea acestui  proiect  ambitios, este necesara o considerabila stringere de fonduri. Speram ca subiectul acestui documentar sa fie o sursa de interes si implicare financiara la nivel national. Cu ocazia evenimentului Women Of Change care a avut loc pe 9 noiembrie in Brasov am prezentat audientei interviurile realizate, primul nostru pas in mediatizarea proiectului .

39a47e34-cbcd-4163-9acb-a915db30422c

 

4- Implicarea civica a business-urilor in comunitatea locala Brasov. Acest proiect a inceput pe 10 iulie 2018. Pentru realizarea lui  ne-am unit fortele cu Camera de Comert Brasov si  cu Asociatia Happy Moms. Proiectul s-a incheiat in decembrie 2018 si a urmarit implicarea business-urile locale in proiecte de interes local.  In urma acestei initiative am realizat ca nu exista inca in Romania o intelegere deplina a conceptului de implicare comunitara , de asumare a unor responsabilitati civice pe care un om de afaceri ar trebui sa le aiba in zonele unde isi exercita activitatea.  Dupa opinia noastra este necesar un program de educatie si informare a antreprenorilor locali in ceea ce se numeste “business with a mission “. Consideram ca oameni de afaceri din comunitatile locale romanesti pot avea un rol foarte important in dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, prin  punerea in practica a conceptului de implicare comunitara, concept practicat cu succes in multe alte tari spre beneficiul atit al comunitatilor cit si a afacerilor din zona.

6FA2498D-B1A9-4CE7-AD92-6DED64718FDB

 

Evenimentul social de promovare a implicarii femeilor in comunitatile locale WOMEN OF CHANGE.   Inspirate de titlul documentarului Romania’s Women of Change  si de misiunea civica pe care ne-am propus-o ,am organizat  pe 9 noiembrie 2018, in Brasov, un eveniment la care am invitat adevarate staruri ale implicarii civice feminine din Romania si din afara tarii. Scopul acestui eveniment a fost de a impartasi experiente civice si politice a unor femei de valoare si de a transmite un mesaj audientei de indemn la implicarea de care Romania are nevoie pentru a realiza schimbarile necesare. La organizarea acestui eveniment am avut ca parteneri Romanian Women’s Lobby, coordonatorul national al European Women’s Lobby  in Romania din care ONG-ul nostru face parte si Viitorul Roman Society din Los Angeles, una din cele mai vechi asociatii romanesti din diaspora americana. Deasemenea am fost sprijinite de Fundatia Comunitara Brasov, si de Asociatia ProDemocratia care ne-au ajutat cu mediatizarea evenimentului.  Invitatele serii au adus o energie deosebita si spre bucuria noastra o sala plina si entuziasta. Am avut onoarea de a avea in rindurile invitatelor pe Ana-Sofia Fernandez presedinta Miscarii Femeilor din Portugalia si vicepresedinta a European Women’s Lobby, Robyn Bors Varaart din USA activist pentru drepturile micilor fermieri si promotor al  conceptului de comunitati si comunicare non-violenta. Din Romania au participat Elena Calistru co-fondator si director al asociatiei Funky Citizens, Oana Preda director si fondator CeRe , Oana Bogdan co-fondator al noului partid +PLUS, Naomi Raniutz -Ursoiu consilier USR  si candidat la Parlamentul European, Eliza Zan coordonatoarea Platformei Civice RO100 din Sfintul Gheorghe, Laura Albu presedinta Romanian Women’s Lobby cu sediul la Iasi si Denisa Mocanu cea mai tinara invitata, eleva si vicepresedinta Asociatiei Elevilor din Constanta. Brasovul a fost reprezentat de Petronela Rotar scriitoare de prestigiu  si deasemenea de Medeea Petrovan antreprenor si coordonator al cluburilor Rotaract din Romania si Moldova. In cadrul evenimentului au fost prezentate citeva secvente din documentarul in curs de desfasurare, Romania’s Women of Change si am transmis publicului importanta realizarii acestui film ca punct de referinta al miscarii civice si politice feminine din Romania.  Am incheiat seara cu sentimentul ca acest eveniment  a adus ceva important in atentia audientei feminine prezente, un mesaj de incredere in valorile, capacitatea creativa , energia unica femeilor  si in final , un puternic indemn la implicare . Multumim din inima invitatelor si tuturor participantilor care impreuna au realizat o intilnire de succes.

66011b5f-c494-4a0c-90bb-6e918b7cfdf9

 

Advertisement