Asociatia Femeile se Implica(A-FI) s-a nascut din convingerea ca educatia civica este factorul determinant al unei societati civilizate si pe deplin democratice. Un cetatean care nu este educat civic, care nu este informat despre drepturile si responsabilitatile vietii in comunitate, nu va aduce niciodata o contributie pozitiva la dezvoltarea spatiului unde traieste. Femeile, datorita rolului lor de mame sunt factori esentiali in procesul educatiei civice.
Misiunea noastra este de a contribui la educatia civica a femeilor si a tinerelor fete pentru a forma cetateni activi, informati, femei-lideri implicate in administratiile publice locale si in viata politica a tarii. Aceasta educatie este bazata pe egalitate de sanse , respectarea drepturilor cetatenesti, a libertatii de alegere a femeii, a respectului reciproc si a validarii contributiei femeii in societatea romaneasca.
Formarea Grupului Civic Sacele-Cetatenii in Actiune. Infiintarea acestui grup comunitar local este rezultatul misiunii noastre de implicare si educatie civica a cetatenilor. Grupul este compus din femei si barbati, locuitori ai municipiului Sacele care doresc sa participe activ la rezolvarea problemelor locale. Cetatenii participa la sedintele Consiliului Local, la dezbaterile care au loc in comunitate in legatura cu deciziile Administratiei locale, sunt interesati in transparenta institutionala, fac propuneri Consiliului Local, au initiative cetatenesti si se implica in cauze sociale. Asociatia noastra asista cu organizarea si strategia implicarii civice sub indrumarea membrelor cu experienta in administratia publica si legislatia tarii. Prin pagina de Facebook a Grupului Civic Sacele-Cetatenii in Actiune, deschisa tuturor celor interesati ,incercam sa implicam cit mai multi cetatenii prin prezentarea celor mai problematice situatii locale, sa initiem un dialog cu consilieri locali si sa mentinem o activitate permanenta si sustinuta de informare in toate domeniile vietii comunitare.
In prezent ne propunem sa organizam o intilnire publica pentru a introduce cetatenilor conceptul de bugetare participativa si impreuna cu consilierii locali sa putem gasi o solutie practica de realizare a acestei initiative care se aplica cu succes in alte tari. Este important sa informam comunitatea in legatura cu bugetarea participativa deoarece conceptul este aplicarea practica a principilor democratice de guvernare publica . Este timpul ca si cetatenii Romaniei sa initieze proiecte de interes local si in acest fel sa devina factori participanti de decizie. ONG-ul nostru a solicitat Administratiei Publice Locale pe baza legii 544/2001 informatii in legatura cu lucrarile publice, cheltuielile alocate, achizitii si contracte. Aceste informatii ( si refuzuri ) au fost impartasite Grupului Civic pentru a coordona actiunile civice locale.
In luna ianuarie 2019 am organizat o intilnire cetateni – consilieri locali , o initiativa care ne-a oferit posibilitatea de a dezbate cum s-au cheltuit banii publici in 2018 si in care ne-am exprimat opiniile in legatura cu viitorul bugetul local 2019.
Vom continua sa sustinem civismul local si sa contribuim activ la rezolvarea problemelor din municipiul Sacele cit si in alte comunitati din tara care ne vor solicita implicarea.